İsim:

Email: *

Mesaj: *

İsim:

Email: *

Mesaj: *

25 Şubat 2013 Pazartesi

Prof. Dr. Tansu Küçük ile Söyleşi..

Acıbadem Maslak Hastanesi'nde hala görevine devam etmekte olan doktorumuz Sn. Prof. Dr. Tansu Küçük ile yaptığımız röportajı, faydalı olabileceğini düşünerek aşağıda yayınlıyorum.  Kendisi ile ilgili daha detaylı bilgiye buradan ulaşabilirsiniz. 

Malum hamilelik, öncesi/sonrası, doğum gibi konulardaki merakımız, sorularımız hiç bitmez. Önemli olduğunu düşündüğüm bir kısmını kendisine yönelttim ve özenle yanıtladığı için tekrar teşekkür ediyorum..



·                   Bebek sahibi olmaya karar verildikten sonra ne tür kontroller ve testler yaptırılmalıdır ?
Genç insanlarda genellikle check-up alışkanlığı yoktur. Zaten çoğu durumda da sağlıklıdırlar. Ama yine de basında da sıkca gördüğümüz gibi sporcu olacak kadar sağlıklı insanlarda bile çok ciddi, ölümcül durumlar olabiliyor. Bu nedenlerle her hastanede yapılabilecek kadar basit bir kontrol programından geçmekte yarar vardır. Gebeliğe ilişkin olarak, TSH ile tiroid fonksiyonları, rubella IgM bakılarak kızamıkçık bağışıklığı, smear testi yapılarak rahim ağzı sağlığı ve bebeğe bulaşabilecek viral hastalıklar kontrol edilmelidir. Kilo fazlalığı varsa ayarlanmalıdır. Kronik hastalık ya da sürekli ilaç kullanımı varsa hastalığın gebeliğe ve gebeliğin hastalığa etkileri doktor ile tartışılmalıdır.

·                    AMH (Anti-mullerian Hormon) önemi  ve hangi durumlarda başvurulması gerektiği konusunda bilgilendirebilir misiniz ?
AMH yumurtalıklarda havuzda bekleyen küçük yumurtalardan salgılanır. Yaş ilerledikçe havuzdaki yumurta sayısı azalır ve AMH düşer. Ailede erken menopoz olan kadınlarda, yumurtalık ameliyatları geçirenlerde, kanser tedavisi görenlerde bu azalma daha erken ve hızlıdır. Henüz aile planlamasını tamamlamamış kadınlarda AMH bakılarak yaklaşık menopoz zamanı hesaplanabiliyor. Gerekli durumlarda acilen yumurta dondurulması öneriyorum.

·                    Hamileliği anne ve bebek açısından sağlıklı geçirmek için neler yapılabilir ?
İyi bir motivasyonla hamile kalmak ve doktor ile iyi bir iletişim kurmak çok önemlidir. Profesyonel desteği tam verecek sağlık personeli kontrol programını ve yapılacak testleri en başında planlamalı ve hasta kendini güvende hissetmelidir. Eşlerin desteği de kaçınılmazdır tabi ki...

·                    Endişe ve kaygı duygusu hamilelik sürecinde tüm kadınların ortak duygusu, hangi durumlarda doktora başvurulmalıdır?
Hemen her durumda: çünkü kaygıların tıbbi bir temeli olmasa da hastanın psikolojk desteğe ihtiyacı olabilir. Bunu analiz etmek ve yönlendirmek kadın doğum hekiminin sorumluluğudur.

·                    Ultrason bebeğe zarar verir mi ?
Şu ana dek bilinen bir zararı bulunamadı. Ultrason ile izlenen ve doğan bebekler neredeyse 35 yaşına geldi, sorun yok.

·                    Doğum şekline kim ve nasıl karar vermeli, doğum şekli ne olursa olsun epidural anestezi uygulanmasını uygun buluyor musunuz ?
Doğum şekline bebek karar verir. Hamile kadınlar 9 aylık izlem boyunca önyargısız olarak kontrollere gitmelidir. Dikkatli bir hekim bebeği ve anneyi değerlendirerek uygun yöne doğru eşlik eder ama yine de aniden çıkabilecek sorunlara karşı da dikkatli olmaya devam eder. Epidural anestezinin de kendine özgü riskleri vardır ama genelde iyi ellerde son derece konforlu bir durumdur.

·                    İki doğum arasında ne kadar süre olmalı, bu süre doğum şekline göre değişir mi ?
İki gebelik arası 2 yıl gibi bir süre önerilmektedir ama bu anne yaşına göre kısalabilir de. Daha ileri yaşta anne olanlarda daha kısa tutulabilir. Sezaryen ya da normal doğum olması artık pek etkilemiyor bu durumu.

·                    Emziren kadınların gebe kalamayacağı düşüncesi doğru mudur ?
Değildir. Özellikle 5nci aydan itibaren süt verme devam etse de korunmaya başlamak doğru olur.

·                    Doğum sonrası nelere dikkat edilmeli, ne kadar sürede kontrole gidilmeli, Smear testini her kadın muhakkak yaptırmalı mı ?
Doğum sonrası ilk kontrol 1 hafta sonra, ikinci kontrol 6 hafta sonra lohusalık bitiminde yapılır. Daha sonra 5-6 ay civarında kontrol, smear ve gebelikten korunma durumu konuşulmalıdır. Smear testi sıklığı değişmekle birlikte herkese önerilmektedir.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder