İsim:

Email: *

Mesaj: *

İsim:

Email: *

Mesaj: *

23 Ocak 2013 Çarşamba

Ek Gıdaya Geçişimiz


Beklediğimiz sürecin içine giriverdik sonunda. Beklediğimiz diyorum çünkü acaba bugün yeterli süt gelecek mi telaşından biraz da olsa kurtuldum. Stok yaparak işe başlamadığım ve sadece anne sütü ile beslendiği için ilk altı aylık dönemin sonunda biraz sıkışmıştım açıkcası. Şimdi en azından ufak ufak birşeyler yemeye başladık. Elbette herkesin bu sürece başlayınca söyleyeceği şeyler olur,  fikirleri oluşur. Ben de yaşadıklarımızdan, düşüncelerimden ve alınması gerekenlerden biraz bahsedeyim dedim.

6. ayı bitirir bitirmez başladığımız ilk gıdalar meyve püresi, sebze çorbası ve yoğurt oldu. Meyveyi aslında ilk etapta suyunu süzerek vermemizi söylemişti doktor ama ben bunu uygulamadım, direk püre olarak verdim, gelecekte daha pütürlü şeyler yediğimizde sorun yaşamayalım ki Melis gayet rahat yiyebildi. Meyve püresi yapabilmek için vazgeçilmez aracımız cam rende: ) Elma ile başladık, sonra armut ekledik, muz, kayısı suyu derken alıştı giderek. Kayısı suyuna sonradan başladık, çünkü maalesef minik kuşum kabız oldu ve çok, gerçekten çok zor bir süreç geçirdik, çok canı yandı, ağladı, acı çekti, dolayısıyle ben de pek iyi durumda değildim, onun canının yanmasına karşı çok dirençli olmayı öğrenemedim daha. Neyse bu dönemden çok bahsetmek istemiyorum. Sonuç olarak zeytinyağı içirerek, kayısı suyu vs. içirerek sorunu bir süre sonra çözdük.  




Evde yoğurt yapmaya başladık, ilk günler günlük yapıyorduk ama yoğurt ancak 3 gün sonra bakteri üretiyormuş, bunu 2 güne indirdik, yani yaptığımız yoğurdu sadece 2 gün yiyor, sonra yenisini yapıyoruz. Çok kolay zaten biliyorsunuz, sadece organik yoğurt ya da bebek yoğurdu alıp yediren arkadaşlarım da var, ilk mayaladığımızda organik yoğurt ile mayaladık, sonra kendi yoğurdumuzu kullanmaya başladık mayalarken. Zaman zaman içine meyve de ekliyoruz, yoğurdu da sevdi Melis: )

Daha sonra da sebze çorbasına geçtik, bunların hepsine birer hafta ara ile başladık. Sebze çorbasını da ilk aşamada rondodan geçirmek gerekiyormuş ama metal vitaminini öldürüyormuş sebzelerin. Aslında direk bu sebepten değil de, yine pütürlüye alışması için süzgeçten geçirip, posasının bir kısmını da çorbaya dahil ediyorum. Çorbayı çok sevmedi fakat alışacağını düşünüyorum çeşitlendirdikçe. İlk önce kabak ve havuç ile başladık, sonra patates ekledik. İlerleyen zamanlarda da farklı sebzeler, pirinç, irmik vs. gibi malzemeler eklemeye başlayacağız.  



Sebze ve meyveler için seramik bıçak seti almıştım Melis doğmadan önce:), bunu kullanıyoruz, ayrıca seramik tencerede kaynatıyoruz. Haşlarken tabii ki tuz kullanmıyoruz, zeytinyağının da pişmemiş olarak verilmesi gerektiğinden, çorbayı içireceğimiz zaman içine bir miktar has zeytinyağı ilave ediyoruz. Zeytinyağının asit oranının düşük olması gerekiyor, ağır gelmemesi için buna dikkat edin derim, biz güvendiğimiz bir yerden sipariş ediyoruz dönem dönem ama bu imkanı olmayanlar Komili'nin asidi düşük zeytinyağlarını kullanabilirler.




Bunların hepsini, elimiz kolumuz canımız, herşeye koşan, yorulmak bilmeyen anneannemizin aldığı mama takımı ile yiyoruz şimdilik: )



Kaşık olarak da Nuk’un mama kaşıklarını aldım, bazıları metal al kaynatırsın diyor ama bence bunlar iyi, rahat da kullanılabiliyor.


Herkes şu meşhur meyve filesinden bahsederdi, ben de aldım ama Melis çok sevmiyor atıp fırlatıyor: ) İçine havuç filan koyup eline veriyorum ama çabuk sıkılıyor cadım: )


Melis bu sıralar sürekli ağzında birşey varmış gibi çiğniyor, hatta bazen şüpheye düşüyorum bişey atmış olabilir mi ağzına diye ama sonra tesadüfen öğrendim ki, bu haraket bebeklerin ek gıdaya geçişe hazır olduğunun göstergesiymiş:)


Tüm kullandığınız şeyleri kaynatıp dezenfekte etmek zor, kaşıklar biberonlara taviz yok, kesinlikle kaynatılmalı ama tabaktır, tenceredir, bıçaktır olmuo yani, o yüzden diyorum abartmayalım: ) Her akşam gelir gelmez süt getirdiğim biberonları kaynatmaya koyuluyorum, bu işlemi daha çok uzun zaman yapacağım galiba..

Gece sık sık uyandığından yakınınca doktorumuz Milupa’nın 7 Tahıllı gece muhallebisini önermişti, aldım ancak çok içime sinmedi ve Melis de hiç sevmedi zaten. Kendimiz pirinç unu ile içine birkaç damla pekmez de katarak muhallebi yapıyorduk, annem pirinç ununu güzelce kavurup bir kavanoza koymuştu, bu şekilde daha güzel olurmuş: ) akşam uyumadan yediriyorduk, çok da sevmişti ama kabız olması dolayısıyle biraz ara verdik.  Bebek bisküvileri ile ilgili de çok olumlu şeyler okumadım fakat zararı olmayacağını ve abartmamak gerektiğini düşündüğümden, birkaç gündür akşam da yoğurt vererek içine biraz bisküvi katıyoruz.

Artık su içirmeye de başladık ama Melis hiç mi hiç sevmiyor, biberonla içmiyor, kaşıkla biraz da olsa vermeye çalışıyoruz, gerçi hala süt içtiğinden çok da dert değil. Su olarak cam şişe su alıyoruz, damacanaların halini biliyorsunuz malum. Arıtma cihazlarını araştırıyoruz, güvenilir olduğunu düşündüğümüz ve içimize sinen bir marka var, kesinleşir de alırsak sizinle detayları paylaşacağım.

Ek gıdalara başlayınca hiç rahat edemeyeceksin, çok zor olacak derler ya.. Evet biraz yorucu olabiliyor, özellikle dışarı çıkacağınız zaman strese girebiliyorsunuz aman birşey unutmayayım diye. Abartıldığı gibi değil, çorbanız yoğurdunuz hazır olduktan sonra, geriye hepsini termal bir çantaya koyup kolunuza takmak kalıyor: ) İşyerinden sütleri eve getirmek için aldığım termal çantamı kullanıyorum bunun için. Meyve püresi için de aslında cam rendenizi taşıyıp hemencecik rendeleyebilirsiniz ama bazen öyle bir yerde olursunuz ya da saatler tutmaz, e çocuk meyve yemesin mi yani. Hazır satılan meyve pürelerini verebiliriz diye düşünüyorum, satın aldım ancak henüz vermeme gerek kalmadı. Genel düşünce içinde katkı maddeleri olduğundan verilmemesi yönünde ama gerçekten abartmamak gerek,  evet sonuçta raf ömrü ve saklama koşulları hesaba katılarak muhakkak katkı maddesi içeriyor, çok kullanmıyorum şimdilik ama çok katı da bakmıyorum.

Haftasonu dışarı çıkınca, maalesef annemin haftaiçi beslediği saatler, uyku saatleri şaşıyor, annemden fırça yiyoruz sonra: ) Hem süt, hem birşeyler yiyince Melis’e sürekli yemek yediriyormuşuz gibi geliyor:) Ek birşey vermeden önce içmeliymiş anne sütünü ki, ana öğün anne sütü olmalıymış, yani önce yemek verip, sonra süt verdiğinizde sütü reddedebiliyor, o zaman yeterli anne sütünü almamış oluyor.

Özellikle haftaiçi süt odasındaki diğer anne arkadaşlarımla sohbetlerimizde, inanın her doktor o kadar farklı şeyler söyleyebiliyor ki, kesinlikle böyledir demiyorum ama bazı konularda biri asla diyorsa, biri kesinlikle de diyebiliyor. Birine çorbasına şunu şunu katabilirsin derken, birine sakın ekleme, biri su içmeli, biri su içmemeli gibi bir sürü zıt şeyler duyuyorsunuz. Bunları düşünecek olsak.. O yüzden yüreğinizin rahat ettiği ve kendi mantığınıza aykırı gelmeyecek şekilde hareket etmelisiniz.  Herkesin isteği tabii ki bağışıklık sisteminin güçlü olması, katkı maddeli ya da zararı aşikar olan şeylerden en azından 1 yıl boyunca bebeğini uzak tutmak..

Henüz kaşıkla birşeyler yemeye alışmamış miniklere yemek yedirmek ilk zamanlar oldukça zor bence. Hatta bazen ben yediremiyorum galiba diye hayıflanıyorum:)  Heryeri batırdığımız zamanlar çok oldu, çat diye eliyle vurduğu ya da ağzından çıkardığı: ) O yüzden Mother Care’den baya uzun naylon önlüklerden aldım, gerçi onu da kaldırıp yemeye çalışıyor ama olsun biraz kurtardı bizi: ) 


Bebeklerde önlüğü hiç sevmiyorummm, yani yemek yerken değil, kusmaya ve salyalara tedbir olarak takıyoruz ya, bu durumdan da kurtulduk galiba, kusma ve tükürüklerimiz azaldı, hala dişlerimiz yok: ) Ne kadar geç çıkarsa o kadar iyi diyorlar, doğru mu bilmiyorum ama sanırım ben de geç çıksın istiyorum;)


Sonuç olarak halimiz bu şekilde şimdilik: ) Tecrübe ve önerilerinizi duymak isteriz.
Öyleyse; yaşasın yemek yemeeeeek: P





3 yorum:

  1. ek gıdalarda sorun yaşamamanız çok güzel.bu gelecektede pek sorun yasamayacagınızın bir nevi göstergesi bence.size kolay gelsin:)sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Ben çok stres yapmıştım ek gıdaya geçerken. Şimdi daha rahatım ama hala içimde kıpraşan birşeyler var. Bebe bisküvisi veriyorum sonra vermesemiydim diyorum üzülüyorum bazen devam sütü vermek zorunda kalıyorum ona pişman oluyorum. Karnını doyuruyorum beslenmiyor gibi geliyor, çok sağlıklıda değil.. Ama vermedende olmuyor işte..

    YanıtlaSil
  3. @zerrin tekin; çok teşekkürler, umarım dediğin gibi olur.

    @Seda; evet herkes aynı hisleri yaşıyor demek ki, ben de bazen doktorun söylediklerinin dışında birşey verdiğimde vicdanımda aynı sesler dolanıyor, sağlıkla büyüsünler inşallah

    YanıtlaSil