İsim:

Email: *

Mesaj: *

İsim:

Email: *

Mesaj: *

14 Şubat 2014 Cuma

Bebeklerde Damak Tadı


Bebeklerde damak tadı anne karnında mı oluşuyor dersiniz ?

Melis’in yediği, sevdiği ya da tam tersi sevmediği şeyler benimle benzer olmaya başlayınca bir araştırayım dedim, doktorumuza da sordum. Gerçi bazen şunu bunu yemiyor diye şikayetlendiğimde, biriniz demek ki bebekken böyleymişsiniz, şikayet etmeyin derdi, gülerdik: )

Meğer hamileyken beslendiğiniz yiyeceklerle çok ilgiliymiş, alakası olmadığını düşünürdüm hep. Tat duygusu amniyo sıvısı ile anneden bebeğe geçermiş. Bu tatlar bebeğin hafızasında yer edermiş..

Hamileliğimin ilk 3-4 ayında yoğun mide bulantısı yaşadığımdan, açıkcası suyu bile zorla içer durumdaydım. Geçen yıllarda yazdığım haftalık yazıları okuyanlar bilir. Normalde et-tavuk yemeyen biriyim. Hamileyken zoraki, kokusunu almadan evde yapılması koşuluyla az biraz alışmaya çalışıyordum, şirkette yemekhaneye inmek kabustu, koku konusunda duyarlı birinin hamileliğini anlayabiliyorum bu yüzden, bütün bardaklar, çatallar kokuyordu sanki, en üst katlardan yemeklerin kokusunu duyardım.. Eski günlere geri döndüm yazınca: ) ama inanın unuttum gitti ve çok keyifli, mutlu bir dönemdi benim için, hep söylerim..

Konumuza devam edersek, Melis de et asla yemiyor, minik minik yediklerine kattığımda hemen anlıyor ve çıkarıyor ağzından. Köfteyi biraz yediği için sık sık yapıyoruz.

Hamileyken her akşam mutlaka melisa çayı içerdim, nasıl iyi gelir rahatlatırdı. Melis de ıhlamuru ve melisayı çok sever.

Makarna ve patatesi  hergün yese sıkılmayan annesinin aynısı oldu çıktı: ) Bulgur pilavı yemekten sıkılmıştım, folik asit içerdiği için eve bulgurdan başka pirinç girmezdi, buna Melis de bayılıyor !

Sebzeleri ayırt etmem ve bildiğiniz otoburum: ) Melis de çoğu sebzeyi yer, brokoli çorbasını bile içiyor yani..

Hamileliğim boyunca canım hiç tatlı istemedi, arada sütlü tatlılar yerdim, yemiş olmak için. Melis de tatlıyı çok sevmez, çikolata hariç : ) Çikolatayı da gören doğduğundan beri veriyoruz zanneder, daha yeni yeni arada kinder alıyorum, nasıl yiyorr !

Damak tadının genetik olduğu konusunun ispatıyız biz şu durumda.

Tüm bunların dışında damak tadını geliştirme olayı var. Bunu geliştirmek için de, sürekli aynı periyodda, aynı şeyleri yedirmemek, mutlaka değişik tatlara alışmasını da sağlamak gerek. Sebzeleri ayrı ayrı yedirin, hepsini karıştırıp rondodan geçirmeyin denir, buna katılıyorum ve ilk zamanlardan beri hem karışık, hem ayrı ayrı verdim. Ama bazı tek başına yemediği şeyleri, mecburen ezip, sevdiği birşeyle karıştırdığım oluyor, kuru bakliyatlar gibi mesela.

Nasılsa yemiyor diyerek, bir denemede yemediği birşeyi kesmemek gerekiyor. Belki biraz ara vermeli, ama sonrasında mutlaka yeniden denenmeli. Melis bir anda yoğurt yemeyi bıraktı, meyve de karıştırsak reddediyordu, yayla çorbası şeklinde deniyoruz, yiyor garip şey: ) Biraz ara verdikten sonra yeniden deneyeceğim.

İşte bu sebepler ve örneklerden dolayı, hamileyken yediklerimize çok dikkat etmeliyiz ki sonrasında zorlanmayalım. Her bebekte, her zaman böyle midir ? Hayır, değil belki ama genele bakarsan böyle..



Bol iştahlı olsun yumurcaklarınız !


Sevgiler.

1 yorum:

  1. benim kızlarım genel olarak yemek yiyen iştahlı çocuklar ancak ilk 2yıl yemeklerinin içeriği için çok kafa yordum !yaptığım sebze çorbalarının içinde hep et vardı,kahvaltıda bir sabah yumurta yememişlerse ertesi gün yumurtalalı ekmek ,sonraki gün omlet vs formatlarında evirip çevirdim zeytin ekledim !Sevmedikleri yemekleri hep yoğurtla yedirdim .Pilav ve eti ağızlarından tükürdüklerinde neden nasıl diye diye üzüldüğüm sorguladığım zamanlar çok oldu! gel gör ki bugün kereviz ,et ,nohut ,pilav ,bezelye her varsa yiyorlar :) sen sadece alternatifleri sun ve bekle elbette damak tadına bir noktada saygı duymak gerek! ancak en azından 2yaşına gelene kadar ihtiyacı olan yemesi gerekenler için çaba harca sonrasında yemezse yemesin acıktığını söyleyecek çünkü o zmn geldiğinde sen de yemedi diye üzülmeyeceksin :)

    YanıtlaSil